Yönetim Desteği / Managed Destek Nedir? Neden Gereklidir?
Merhaba;
Bu yazımızda Managed / Yönetim desteği konusuna değinmek istiyoruz. Managed Destek / Yönetim Desteği, genellikle “server / sunucu” hizmetlerinde karşımıza çıkan bir terimdir. Çok önemli bir ihtiyaç olmasına karşın genellikle hafife alınan bir servistir, SUNUCU KİRALAMA servisi almakla birlikte bu sunucu üzerinde çalışan servislerin, hataların giderilmesi servisine sahip olunamıyor, salt olarak sunucu kiralamış oluyorsunuz, fakat yönetim desteği aldığınızda arkanıza hosting firmanızın “bilgi ve tecrübe” gücünü alarak sunucu adına hiçbirşey bilmeseniz dahi, yönetilen stabil bir sunucu servisine sahip oluyorsunuz. Sunucu hizmetinde “sunucuyu”, yönetim hizmetinde ise “bilgiyi” kiralamış oluyorsunuz desek daha açıklayıcı tabir olur. Sunucu kiralama bir leasing gibidir, destek ise bir IT Destek servisidir. Araç kiraladığınızda eğer ehliyetiniz yoksa arabayı süremezsiniz, bu sefer “şoförlü araç kiralama” modelini tercih edersiniz, managed destekte böyle birşey.
Her hizmetin bir kapsamı vardır, Dedicated Server (Kiralık Sunucu) hizmetinde müşteri İnternet Servis Sağlayıcı firmadan, firmaya ait bir donanımı, internet erişimini, IP adreslerini, isterse hosting kontrol panellerini kiralar. Hosting firması, bu servis kapsamında size donanım, internet erişimi ve elektriği süreklilik içerisinde sağlamakla mükelleftir. Haricinde ki tasarruf ve sorumluluklar sunucu kiralayan müşterinindir, istediği gibi domain ekler, uygulama çalıştırır, siler, ekler, kaldırır, hosting firması o sunucunun içerisinde neler çalıştığını veya hangi hatalar olduğu bilemez, bakamaz.
Müşteri sipariş esnasında SELF MANAGED (Kendim Yöneteceğim) seçerek bir sunucu siparişi veya barındırma siparişi verdiğinde, sunucuma “siz” dokunmayın, karışmayın ve müdahale etmeyin, gerekli yetki, sorumluluk ve diğer tasarruflar bana aittir demektedir. Dolayısıyla hosting firmasının müdahalesi söz konusu değildir, böyle bir vazifesi veya sorumluluğu bulunmamaktadır. Müşteri sunucusu üzerinde çalışan servislerden, sitelerden, işletim sisteminden, güvenlik ayarlarından, mail problemlerinden, veritabanı problemlerinden sorumludur, hosting firması ise donanımın devamlılığından, internetin sürekliliğinden sorumludur. Bu anlatımda da anlaşılacağı üzere, SELF MANAGED alınan bir hizmette, hosting firmasından sunucuya müdahale etmesi beklenmemelidir. Tüketici sadece donanımı, interneti, IP ve varsa hosting kontrol paneli kiralamıştır.
PHP projelerinize en uygun kalitede hizmet verecek linux hosting paketlerimizi inceleyin!
HALF MANAGED (YARIM/YÖNETİLEN SERVİSLER) ‘de ise, Hosting firmasından Yönetim, Hata Giderme, Güncelleme servisleri alırsınız, destek talebiniz öncelikli cevaplanır ve hosting firmasının teknik ekibi sorununuzu gidermek için çalışmalar yapar ve sonuca ulaştırmak için azami gayreti gösterir. Fakat bu servis sunucu üzerinde çalışan sitenin php, asp, mysql, mssql yani yazılım hatalarını giderme hizmetini kapsamaz. Sitelerinizde ki hataları gidermek webmaster’in görevidir, webhoster’in görevi değildir. Sağlıklı, stabil ve kararlı çalışan bir sunucu hizmetine sahip olursunuz.
FULL MANAGED (TAM/YÖNETİLEN SERVİSLER) ise, HALF managed’den farklı olarak YEDEKLEME servisi içerir ve periyodik olarak sunucunuzun yedekleri farklı bir ortama aktarılarak saklanır ve talep edildiğinde yedeğin türüne göre (imaj , vmbackup, panel backup) geri yüklemesi gerçekleşir. Sunucu servisi daha güvenli ve sürdürülebilir hale gelir, rahat çalışılır, risk minimuma indirilir. Bu serviste sadece lokal ağ üzerinde farklı ortama yedekleme sağlanır, disaster recovery veya High Avaibilty gibi bir servis değildir.
Servis sürekliliği, hataların giderilmesi, güvenlik ve güncelleştirmeler için önemli bir servis olan yönetim desteği, kaçınılmaması gereken tamamlayıcı bir servistir. Diğer türlü ; “hosting firması tüm hataları gidermek zorunda”, çünkü “ben sunucu kiraladım” gibi bir yaklaşım ile beklenti içerisine girmek hata olacaktır.