URI ile URL Arasındaki Fark Nedir?

URI ve URL internet kullanıcılarının birbirine karıştırdıkları terimler arasında yer alıyor. Anlamlarının ve yazılışlarının birbirine yakın olması karıştırılmasına neden olsa da aslında ikisi farklıdır. URL’ler URI’ların bir alt kümesidir.

Yani her URL bir URI olmakla birlikte her URI’nin bir URL olmadığı bilinmelidir. URI ve URL internette kaynakların adreslerinin tanımı ve yerinin belirtilmesi için kullanılan terimlerdir.

URI bir kaynağın adını ve adresini tanımlarken URL ise kaynağa ulaşmayı sağlayacak yolu ifade eder. Bunun yanında URL ile her zaman kaynağa doğrudan erişmeyi sağlamazlar. URL genellikle web sitelerinin isimlerinde yer alır. Bu şekilde tarayıcı üzerinden web sitesine erişim mümkün olur.

Aralarında farklar olsa da URI ve URL internette kaynakların bulunması, erişilmesi amacıyla kullanılır. Ayrıca web sitelerinin tanımlanması için de bu terimlerin kullanılması gerekir. Kimi zaman bu terimlerin birbiri yerine kullanıldıkları görülür. Birbirlerinin yerine kullanılmaları ise sorun olmaz.

URI vs URL

URI Nedir?

İnternette de tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi bir kaynağa ulaşmak için bir adresinin olması gerekir. URI nedir sorusu cevaplanmadan önce açılımının bilinmesi gerekir. URI “Uniform Resource Identifier” İngilizce olarak terimin açılımıdır. Türkçesi ise “Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcısı”dır. URI ile bir kaynağın adını ve kaynağını bulmak mümkün olur. URI bu amaçla belli karakter düzenleri içerecek şekilde oluşturulur. URI; metin, görsel, video, sayfa gibi internette bulunan bütün ögelerin tanımlanmasında kullanılır.

URI esnek bir yapıya sahiptir ve benzersiz olarak oluşturulur. Kaynağın URI’sinin bilinmesi ile birlikte erişilmesi mümkün olur. Bu terimin görevini yerine getirmesiyle internetteki bilgiler ve kaynaklar düzenli olur. URI kaynakların konum ve kimliklerini tanımlar. İnternetin işleyişine düzen getirirken internet kullanıcılarının da işlerinin kolaylaşmasını sağlar.

URL Nedir?

URL açılımı “Uniform Resource Locator” olarak belirtilebilir. Bu terimin Türkçe anlamı ise Tekdüzen Kaynak Belirleyici olarak belirtilebilir. Türkçe anlamından da anlaşıldığı gibi bir kaynağın internetteki konumunu belirler. URI bir kaynağı tanımlarken URL belirlenen kaynağa ulaşmak için kullanılır. URL web siteleri için alan adı (Domain) olarak kullanılır.

İnternette yolunuzu bulmanızı sağlar. Tıpkı araçlarda bulunan navigasyonlar gibidir. İnternet kullanıcılarının rahatça gezinmeleri ve aradıkları kaynakları bulmaları URL ile mümkün olur. URL internetin kullanımını kolaylaştıran kavramlar arasında yer alır. İnternet kullanıcılarının bilimsel ve teknolojik terimleri bilmelerine gerek olmadan webde gezinmeleri ve aradıkları adresleri bulmaları mümkün olur. Url nedir incelemesinde bu terimin bir kaynağın yerini noktasal olarak belirten simgeler dizisi oluğu görülür.

URL ile bir kaynağın web sitesine erişilir. Bunun yanında web sitesi içinde bulunan bağlantılar, hiperlinklere de erişimi sağlar. Böylece nokta atışı olarak yapılan aramalarda web sitesi içinde bulunan bölüme direkt erişimi mümkün kılar. Böylece internette arama yaparken zaman kazanılmasında önemli bir rol oynar.

URI ile URL Arasındaki Fark Nedir?

URI vs URL birbirleri ile karıştırılır. Aslında ikisi arasında farklar bulunur ve bu farklar bilindiği takdirde karıştırılmasının önüne geçilebilir. Her iki kavram da simgeler dizisi olarak kullanılır. URI nedir gibi URL nedir sorusunun cevabını yukarıda detaylı olarak belirttik. Her iki terim konusunda yapılan incelemede, URI bir kaynağı internet üzerinde tanımlamak için kullanılır. Bunun yanında URL ise bir kaynağın tam yerini işaret ettiği görülür. Her iki kavramın arasındaki farklar arasında şunlar yer alır:

  • URI her kaynağın tanımlanmasında kullanılır. Bu anlamda geniş bir kullanım alanına sahiptir. URL ise kaynağın yerini işaret eder. Web üzerinde yapılan aramaların daha kısa sürede sonuçlanmasında Url kullanılır.
  • URI, URL’leri kapsar ama URL’ler URI’leri kapsamaz.
  • Web sitelerinde bulunan dosyalar, alt klasörler, click izleme gibi URL’de depolanması gereken parametreleri içerir.
  • URI ana kaynakları işaret ederken URL ise detaylara ulaşmayı mümkün kılar.URI ile URL Arasındaki Fark Nedir

Uri nedir ve Url nedir öğrenmek hangisinin kullanılacağının bilinmesi açısından önemlidir. Bir kaynağı tanımlamak istiyorsanız URI, kaynağın tam adresini belirtmek istiyorsanız da URL kullanmanız doğru olur. Bu terimleri işaret eden komut dizinlerinin doğru kullanılması web sitelerinin ve kaynakların daha kolay ulaşılabilir olmasını sağlar. Web siteleri için kolay ulaşılabilir olmak arama motorlarında üst sıralarda olmaları için önemlidir. URI ile sitenin tanımlanmasını sağlamak mümkün olur. Sitenin ulaşılabilir olması için de URL ile tam adresinin belirlenmesi sağlanır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir