Trojan (Truva Atı Virüsü) Nedir?

Truva atı virüsü siber saldırganların bilgisayarlara sızmak amacıyla kullandıkları yazılımlardır. Trojan olarak da adlandırılan bu virüs kullanıcılar tarafından faydalı yazılım olarak kabul edilir. Bu şekilde cihaza sızar ve arka planda bir kapı açarak siber saldırganların kötü amaçlı yazılımları bilgisayara yüklenir.

Siber saldırganlar bu şekilde bilgisayarınıza ulaşır. Hemen ardından ise kişisel verileriniz çalınabilir, cihazınızda bulunan gizli dosyalara erişim sağlanır. Kullanıcılar bu virüsü farkında olmadan cihazlarına yükler ve güvenliklerinde önemli açıklar olmasına neden olurlar.

Trojan (Truva Atı Virüsü) Nedir

Trojan Nedir?

Trojan nedir incelendiğine öncelikle bunun bilgisayarlara yüklenen kötü amaçlı yazılım olduğunun bilinmesi gerekir. Trojan yerine Truva atı virüsü adıyla da bu virüs adlandırılır. Bu şekilde adlandırılmasının nedeni ise tarihteki Truva atından esinlenilerek geliştirilmiş olmasıdır. Kullanıcılar yazılımı açarken, yüklerken faydalı olduğunu düşünür ama aslında cihazına virüs yükler.

Bu tür virüsler yayılmazlar bunun yerine zararlı yazılımların indirilmesi için arka plan oluştururlar. İçlerinde gizli talimatlar bulunur. Bu talimatlar doğrultusunda bilgisayardaki verilerin çalınması ve farklı amaçlarda kullanılmak üzere çeşitli yazılımların yüklenmesini sağlarlar. Trojan virüsü ne yapar araştırmasında verilerin silinmesi, değiştirilmesi, kopyalanması gibi işlemleri yapabildiği görülür.

Trojan Virüsü Nasıl Bulaşır?

Truva atı virüsü bulaşması bilgisayar kullanıcıları tarafından yanlış bilinen bir konudur. Kullanıcılar virüsün onlar farkında olmadan bilgisayarlarına girdiğini düşünürler. Oysa bilgisayar kullanıcıları virüsü yasal bir yazılım sanarak kendileri indirirler. Ücretsiz film, müzik, fotoğraf dosyaları indirildiğinde aslında cihaza Truva atı virüsü indiriliyor olabilir.

Trojan bulaşma yollarından en çok kullanılanlar arasında e-postalar bulunur. Kişi epostasına gelen bir mailin ya da ekinde bulunan linkin üzerine tıkladığında virüs bilgisayara bulaşır. Kişi yazılımları indirme ya da epostaların üzerine tıklama konusunda ikna edilir. Böylece kendi isteği ile indirdiği dosya içinde bulunan virüs bilgisayarda bir Truva atı gibi çalışarak zararlı yazılımların inmesine neden olur.

Trojan Nedir

Trojan Virüsü Neler Yapabilir?

Trojan virüsü ne yapar öğrenilmesi ile birlikte bilgisayar kullanıcılarının bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini anlamaları mümkün olur. Kaynağından emin olunmayan yazılımlar, yamalar indirilmemelidir. Aynı zamanda tanımadığınız kişilerden gelen epostaların üzerine de tıklamamanız gerekir. Bunları yaptığınız takdirde bilgisayarınıza sızacak olan trojan virüsü şu olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olur:

  • Bilgisayarı ele geçirme: Siber saldırgan tarafından gönderilen Truva atı virüsü bilgisayara girdikten sonra ele geçirmesi de mümkün olur. Klavye, fare gibi donanımları devre dışı bırakabilir ve bilgisayarın yeniden başlatılması işlemlerini yapabilirler.
  • Arka kapı oluşturulur: Bilgisayarda siz farkında olmadan bir arka kapı oluşturulur. Bu kapıdan siber saldırgan bilgisayara erişim sağlar. Hemen sonrasında verileri ele geçirebilir, silebilir, kopyalayabilir.
  • Bilgisayarınızda casusluk yapma: Siber saldırgan bu virüsün açtığı arka kapı üzerinden bilgisayara erişim sağlar. Daha sonra ekran resmi alma, uygulamalarınızı, verilerinizi inceleme ile sizin hakkınızda en gizli bilgileri dahi öğrenebilir. Hazırladığınız projeleri görerek çalabilir.
  • Cihazın performansı düşer: Cihazınız artık daha yavaş çalışmaya ve arızalanmaya başlar. Bilgisayarınızda ani arızalar olması halinde Truva atı virüsünden şüphelenmek gerekir.
  • İzin vermediğiniz programların yüklenmesi: Bilgisayarınızda siz indirmediğiniz halde farklı programlar yer almaya başlar.Trojan

Trojan Virüsü Türleri

Trojan virüsü türleri bilgisayarda gerçekleştirdiği işlemlere göre sınıflandırılırlar. Trojan nedir gibi türlerinin de bilinmesi gerekli konular arasında yer alır. Trojan virüsü türleri arasında şunlar yer alır:

  1. Bankacı Truva Atı: Kişinin banka bilgilerini ele geçirmek için geliştirilmiştir.
  2. Arka kapı: Bilgisayarın kontrolünü ele geçirmek için yüklenir. Botnet veya Zombi ağı kurmak ve suç işlemek için yüklenirler.
  3. Fidye Truva Atı: Bu virüs yüklenerek kişinin bilgisayarındaki veriler bozulur ve erişimi engellenebilir. Verilere erişim için fidye istenir.
  4. Oyun Hırsızı Truva Atı: Online oyun oynayan kişilerin bilgilerini çalmak amacıyla yüklenir.
  5. Rootkit Truva Atı: Bilgisayara yüklenen kötü niyetli programların fark edilmesini önler.
  6. Exploit Truva Atı: Sistemde bulunan güvenlik açıklarını bulur ve kimlik avı yöntemini kullanarak kişinin verilerini çalar.

Trojan Virüsü Nasıl Tespit Edilir?

Trojan virüsü nasıl temizlenir konusundan önce nasıl tespit edileceğinin bilinmesi gerekir. Bilgisayarınızın performansında düşme olduğunda, siz indirmediğiniz halde programlar yüklendiğinde virüs olduğundan şüphelenebilirsiniz. Bunun yanında Truva Atı virüsünü sizin direkt olarak görmeniz ve anlamanız mümkün olmaz.

Bilgisayarınızda trojan virüsü olup olmadığını anlamak için en pratik işlem antivirüs programı kullanılmasıdır. Bu şekilde virüsü tespit etmek ve temizlemek mümkün olur. Bilgisayarınızda kullandığınız güvenlik koruma sistemini çalıştırarak da trojan virüsü olması halinde tespit edebilirsiniz. Trojan virüsü bilgisayarlarda tespit edilmesi en zor olanlar arasında yer alır.

Trojan Truva Atı Virüsü

Trojan Virüsünden Korunma Yöntemleri

Trojan virüsü temizleme için profesyonel destek almanız gerekebilir. Aynı zamanda virüsün bilgisayarınıza bulaşması ile verileriniz çalınabilir ve büyük maddi zararlara uğrayabilirsiniz. Bu sorunlarla karşılaşmamak adına korunmanız gerekir. Trojan virüsünden korunmak için ise şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Kaynağından emin olmadığınız yazılımları, uygulamaları ve yamaları indirmeyin.
  • Tanımadığınız kişilerden gelen epostaları açmayın ve eklerinin üzerine tıklamayın.
  • Güvenlik sertifikası olmayan siteleri ziyaret etmeyin. Adres çubuğunda kilit simgesi olan web sitelerini ziyaret etmeyi tercih edin.
  • İşletim sisteminizi güncelleyin. İşletim sisteminin güncelleme bildirimleri geldiğinde kabul edin.
  • Kişisel bilgilerinizi korumak için güvenlik duvarları oluşturun.
  • Hesaplarınıza eşsiz ve kolay tespit edilemeyecek olan parolalar koyun.
  • Ziyaret ettiğiniz web sitelerinde bulunan reklamlara ve açılır pencerelere tıklamayın.

Trojan nasıl silinir bilmeniz de korunmanız için son derece önemlidir. Bilgisayarınızda virüs olması halinde işletim sisteminizin güvenlik duvarını çalıştırabilirsiniz. Lisanslı antivirüs programı kullanarak, virüsü silerek zararlarından korunabilirsiniz. Siber saldırganların sürekli olarak yöntemlerini geliştirdikleri biliniyor. Siz de olası saldırılar karşısında verilerinizin kaybolma ihtimaline karşı yedeklemeyi ihmal etmemelisiniz.

 

 

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir