RTT (Round Trip Time) Nedir?
İçindekiler
Türkçesi Gidiş Dönüş Süresi olarak açılımı yapılabilen RTT veri paketlerinin gidiş dönüş süresini tanımlar. RTT (Round Trip Time) nedir sorusuna küçük bir veri paketinin bir kaynaktan çıkarak başka bir kaynağa gönderilme ve oradan da tekrar ana kaynağa dönüş süresi olarak cevap verilebilir. Bu süreçte ağ oluşturma ve ağın geliştirilmesi, etkileşim süresinin kısaltılması için RTT önemli bir bilgidir.
Programların ve web sitelerinin kullandıkları farklı ağlar ve sunucular bulunur. Bundan dolayı da RTT süresi denilen bir süre veri paketlerinin gönderilmesi ve geri dönmesi arasında geçer. Veri paketleri kaynaktan hedef ağa varana kadar çeşitli yönlendirmeler ile karşılaşır ve bu yönlendirmeler arttıkça da süre uzar. Sürenin uzaması ise işlemlerin yavaş yapılması anlamına gelir. Günümüzde hızın özellikle de internetten işlem yapılırken çok önemli olduğu biliniyor. Bundan dolayı RTT süresinin iyileştirilmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor.
Sınırsız kaynak erişimine sahip VDS Server paketlerimiz ile sınırlarınızı aşın.
RTT (Round Trip Time) Nasıl Çalışır?
RTT (Round Trip Time) nasıl çalışır incelendiğinde normal hayattaki kuryelerin bir paketi aldıkları adresten başka bir adres götürmeleri, burada üzerinde işlem yapılan paketi alarak tekrar aldıkları adrese teslim etmelerine benzediği görülür. Burada fark veri paketinin çevrimiçi olarak yolculuk yapmasıdır. Veri paketi geri dönmese de alındığına dair bir veri kaynağa geri gönderildiğinde de yine ortaya RTT süresi çıkar.
RTT süresi tahmini olarak verilir ve kesin olması mümkün değildir. Çünkü verinin kaynaktan çıktıktan sonra karşılaşabileceği gecikmeler ve farklı yönlendirmeler ile süre uzayabilir. RTT süresini etkileyen çeşitli etkenler bulunur. Kaynakla verinin gideceği adres arasındaki mesafenin uzunluğu, online trafiğin sıkışıklığı, programlardaki veri yoğunluğu sürede artış olmasına neden olur.
Ping komutu adı verilen bir komut ile RTT ölçülür. Ping komutu bir adrese veri gönderme isteğini ifade eder. İsteğin çıktığı an ve hedefin bu isteği kabul ederek yanıt göndermesi arasında olan süre RTT olarak kabul edilir. RTT genellikle ms (milisaniye) cinsi ile ifade edilir. Bu süre düşük olduğunda RTT iyi kabul edilirken yüksek olduğunda ise kötü ve iyileştirilmesinin gerekli olduğu düşünülür.
RTT’yi Etkileyen Yaygın Faktörler Nelerdir?
Bir veri paketinin bir kaynaktan başka bir kaynağa gitmesi ve geri dönme süresini ifade eden RTT’yi etkileyen çok sayıda faktör bulunur. Bu faktörlerin her biri sürenin uzamasında ya da kısalmasında etkili olmaları ile dikkat çekerler. RTT’yi etkileyen yaygın faktörler arasında şunlar yer alır:
- Mesafe: Mesafenin uzun olması RTT süresinin uzamasına neden olur
- LAN (Yerel Alan Ağı) trafiği: Ağ sıkışık olduğunda veri gönderilmesinde ve alınmasında süre uzayabilir ve bundan dolayı da RTT yüksek olur
- Ara cihaz sayısı: Veri paketinin gönderilmesi sırasında kullanılan sunucu, cihaz, anahtarların sayısı sürenin uzamasına neden olur
- Ara cihazlardaki iş yükü ve cihazların kapasitesi: İsteğin gönderilmesi sırasında arada yer alan cihazların kapasitesi düşük ve iş yükleri ağır olduğunda RTT süresi uzar
- Ağ paraziti ve çevresel koşullar: Ağ bağlantısının kalitesinde etkili olan parazitler, çevresel faktörler isteğin gönderilmesinde ve yanıtlanmasında geçen sürenin uzamasına neden olabilir
- Paket boyutu: Gönderilen veri paketinin boyutu RTT üzerinde etkilidir. Aynı zamanda kullanılan protokol de RTT süresinde etkili olur. Her protokolün kendi içinde faklı işlemler gerektirmesinden kaynaklı süre uzayabilir
RTT Nasıl Ölçülür?
RTT nasıl ölçülür araştırmasında öncelikle bilinmesi gereken kavram Ping komutudur. Çünkü RTT ölçümleri ping komutu ile yapılır. Elbette yapılan ölçüm tahminidir ve her veri paketi gönderiminde aynı sürenin ortaya çıkması beklenmez. Bunun yanında ping komutu ile ölçülen sürenin yüksek olması halinde iyileştirme için çalışmalar yapılır. Bilindiği gibi işlemlerin hızlı yapılması web sitelerinin trafiğinin artmasında önemli kriterler arasında yer alır.
RTT süresi milisaniye ile belirtilir. Kaynaktan çıkma, hedefe varma ve kaynağa geri dönme süresini ölçer. Bu ölçümü yapmak için şu adımların atılması gerekir:
- Veri gönderilecek kaynakta bir komut sistemi açılır
- “Ping” ardından veri gönderilecek IP adresi ya da ana bilgisayar adı yazılır
- Daha sonra enter tuşuna basılarak beklenir. Ping komutu belirlediğiniz hedefe bir istek gönderecektir. İsteği gönderdiği anı ve yanıtın geldiği anı kaydederek hesaplamayı yapar
- Ping komutu ile RTT sırasında geçen minimum, maksimum ve ortalama süre belirlenir
- Ayrıca Ping komutu her RTT sırasında ölçüm yapar ve bunu görebilmenizi sağlar
RTT ölçümleri ile alınan veriler değerlendirilmelidir. Yapılan değerlendirmelerde sürenin uzun olduğu görüldüğünde düşürülmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Bu sayede kullanıcı memnuniyetinin artırılması mümkün olmaktadır. Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcılar işlemlerini hızlı yaptıkları takdirde aynı siteyi kullanmaya devam ederler. Aksi takdirde aynı işlemleri yapabilecekleri farklı sitelere yönelirler.
RTT’yi Ölçmek Neden Avantajlıdır?
RTT’yi ölçmek neden avantajlıdır sorusuna kısaca web sitesinin kullanıcı memnuniyetini artırma açısından şeklinde cevap vermek mümkün olur. RTT sadece web sitesinin performansını belirlemez. Ayrıca kullanılan ağın performansını da belirler. RTT süresinin düşük olduğu ağlar kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilir. Güvenliğin önemli olduğu internette RTT düşük olması güvenlik açısından yararlıdır.
Web sitelerinin performanslarının ölçülmesinde RTT süresi de yer alır. Performansın artırılması sırasında RTT süresinin düşürülmesi çalışmalarının da yapılması gerekir. RTT’yi ölçmenin yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Web sitesi ve kullanıcıları bir veriyi gönderdiklerinde işlemin tamamlanma süresini bilebilirler
- Kullanılan ağın güvenliğinin ve hızının bilinmesine olanak sağlar
İyi bir RTT süresi ortalama olarak 100 ms olarak değerlendirilir. Web sitesinde işlemin bundan daha uzun sürede yapılması halinde geliştirme çalışmalarının yapılması gerekir. Daha düşük olduğunda ise iyidir ve kullanıcı memnuniyetinin üst seviyelerde olduğu görülür.