NAS (Ağ Bağlantılı Depolama) Nedir?

NAS (Ağ bağlantılı depolama), dosyaları depolama ve bunlara erişim sağlamayı mümkün kılar. Ağ üzerinden sürekli iş birliği yapma ve çalışanların dosyalara erişim sağlayabilmelerini sağlayan makinelerdir. Nas depolama nedir incelendiğinde bunların sadece verileri depolamaya ve erişime açan makineler olduğu görülür.

Ağ bağlantılı depolama önceden yapılandırılmış sunuculardır. Karmaşık özelliklere sahip depolama alanlarının tersine nas daha basit çözümler sunar.

NAS Cihazı Nedir?

Nas cihazı çok sayıda büyük ve küçük işletme için uygun fiyatlı ve işlevsel depolama alanları sunar. Bu cihazlar sadece veri depolama ve dosya paylaşımı istekleri sunar. Hızlı ve güvenilir olmaları ile tercih edilir.

Nas cihazları kolay yapılandırılabilir ve yönetilebilir. Evlerde, işletmelerde ve ofislerde kullanılabilir. Depolama ve erişim ihtiyacına bağlı olarak yapılandırılır.

Veri güvenliğinizi artırmak için Vps sunucu paketlerimize göz atın!

NAS (Ağ Bağlantılı Depolama) Nedir

NAS (Ağ Bağlantılı Depolama) Nasıl Çalışır?

Nas depolama bilgisayarların geliştirilmesi ile birlikte farklı bilgisayarlarda yapılan çalışmaların senkronize edilebilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.

Ağ bağlantılı depolama bu gereklilik üzerine geliştirilmiştir. Nas bir ağda bulunan dosyaların yedeklenmesini sağlar. Yedeklenen dosyalara diğer kullanıcılar erişebilirler.

Nas sistemleri; yazılımları, dosya paylaşımını yapabilmek adına protokoller kullanır. Protokollerin doğru izlenmesi ile birlikte kullanıcılar verilere sanki kendi bilgisayarlarındaymış gibi rahatça erişebilirler. Nas protokolleri ise şu şekildedir:

  1. İletişim protokolleri: IP dosya verilerinin gönderileceği adres bölümüdür.
  2. Dosya biçimlendirme protokolleri: Nas cihazına bağlı olan bilgisayarlarda farklı işletim sistemleri kullanılıyor olabilir. Bu protokol işletim sistemi farklı bilgisayarlarda oluşturulan dosyalara diğer kullanıcılarında erişebilmesini sağlar.

Güvenli sunucu kiralama hizmetlerimiz ile iş sürekliliğinizi sağlayın.

NAS’ın (Ağ Bağlantılı Depolama) Amacı

Ağ bağlantılı depolama çok yüksek miktarda verinin olduğu durumlarda kolay ve hızlı kullanım sunar. E-posta sistemleri, web sunucusu sistemleri gibi karmaşık sistemlerin basit ve kolay kullanılabilir olmasını sağlar. Nas’ın kablosuz veri paylaşımı özelliği ile farklı noktalarda bulunan kişilerin aynı proje üzerinden çalışabilmelerine olanak sağlar.

Günümüzde çok popüler olan uzaktan çalışma sisteminin sorunsuz işlemesinde nas önemli bir yer tutar. Kişisel ya da işletmeler tarafından oluşturulan nas sistemleri ile büyük miktarda veri depolanabilir. Bunun yanında veriler paylaşılabilir, üzerinde çalışmak mümkün olur.

NAS’ın (Ağ Bağlantılı Depolama) Özellikleri

Nas’ın özellikleri arasında kolay yapılandırılabilir olması öne çıkar. Kişisel kullanıcılar tarafından da büyük verilerin depolanması için kullanılabilir. Bunun yanında işletmeler tarafından da kullanılabilir. Nas özellikleri ve sunduğu avantajlar ile gün geçtikçe daha fazla kullanım alanı bulur.

Ağa bağlı olarak oluşturulan sistem ile verilere birçok kullanıcı aynı anda erişebilir. Üzerinde çalışma yapabilir. Farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlarda olan dosyaları tüm işletim sistemlerinde kullanılabilecek şekilde depolar.

NAS Kullanım Alanları

Nas bulut depolama geniş bir kullanım alanına sahiptir. Evlerde, küçük işletmelerde kullanılır. Evlerde nas sistemleri fotoğrafları, videoları depolamak için kullanılır. Aynı zamanda bilgisayar, akıllı tv ve kameralarda olan bütün dosyaların tek bir sunucuda depolanması amacıyla kullanılır.

Ofislerde, işletmelerde ise dosyaları yedeklemek ve çok sayıda kullanıcının dosyalara aynı anda uzaktan erişebilmesi ve üzerinde çalışabilmesi için kullanılır. Uygun maliyetli olması nas depolama sisteminin kullanımının yaygınlaşmasını sağlar. Uzaktan çalışılan iş yerlerinde pratik çözümler sunar ve işletmenin çalışanları dosyalara sistem üzerinden kolayca ulaşabilirler.

NAS’ın (Ağ Bağlantılı Depolama) Türleri Nelerdir?

Nas veri depolama ve paylaşım için kullanılan farklı türleri bulunur. Bu türler sunucu gereksinimleri açısından ortaya çıkar. Nas işletim sistemleri ve kullanım amacıyla oluşturulan türleri şu şekildedir:

  • High-end NAS: Çok yüksek miktarda veri depolama ihtiyacı olan işletmeler tarafından kullanılır. Tekilleştirme, sanallaştırma, sıkıştırma gibi özellikleri bulunur.
  • Midmarket NAS: Ev kullanıcılarından daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyan disk alanına ihtiyaç duyanlar için oluşturulmuş sistemdir.
  • Low-end NAS: Departman tabanlı olarak oluşturulurlar. Her paylaşımcıya ayrı disk tahsis edilir. Sistemi kullanacak her kullanıcı için ayrı şifre ve kullanıcı adı oluşturulur.

NAS Sistemi Kullanmanın Avantajları

Nas sistemi nedir incelendiğinde bireyler ve işletmeler için kullanışlı veri depolama ve paylaşım sunan sistem olduğu görülür. Kullanımını artıran çok sayıda avantaj bulunur. Nas sistem avantajları arasında şunlar yer alır:

  1. Veri depolamayı kolaylaştırır: Birden fazla bilgisayarda bulunan veriler bir merkezde depolanabilir.
  2. Veri paylaşımı: Birden fazla sayıda kullanıcının sistemde olan verilere erişimi mümkün olur. Kullanıcılar nas sistemi üzerinden birbirlerine dosya gönderebilirler.
  3. Yedekleme seçenekleri sunar: Yüklü miktarda verinin kişisel bilgisayarlarda yer kaplamasının önüne geçilir. Veriler oluşturulan nas sisteminde yedeklenerek saklanabilir.
  4. Veri güvenliği sunar: Nas sistemleri üst düzey güvenlik önlemleri kullanır. Bu şekilde verileri korur ve diğer kişilerin erişimini önler.
  5. Uzaktan erişim: Nas sistemi kullandığınız takdirde verilere istediğiniz her yerden erişim sağlamanız mümkün olur.
  6. Uygun maliyet: Nas sunucuları diğer depolama sistemlerine göre çok daha uygun maliyetli depolama seçenekleri sunar.

 NAS Sistemi Kullanmanın Dezavantajları

Nas veri depolama çok sayıda avantajın yanında ayrıca dezavantajlar da barındırır. Bu sistemi kullanacak kişilerin bu dezavantajları bilmeleri gerekir. Sistemin dezavantajları arasında şunlar yer alır:

  1. Düşük performans: Nas sistemi diğer veri depolama sistemlerine göre daha düşük performans sunar. Bundan kaynaklı olarak çok büyük işletmeler için uygun olmayabilir.
  2. Bağımlılık: Nas sistemlerinin bir ağa bağımlı olması bir handikaptır. Ağda sorun olması halinde sistem çalışmayabilir.
  3. Yedekleme sorunları: Her nas sistemi yedekleme konusunda istenen performansı sunmayabilir. Yedekleme için yetersiz olabilir ya da yedekleri silebilir.
  4. Güvenlik sorunları: Nas sistemlerine ağ üzerinden erişim sağlanır. Bundan dolayı istenmeyen güvenlik açıkları olabilir.
  5. Ölçekleme sorunları: Nas sistemleri ölçekleme konusunda sınırlı olmasından kaynaklıdır ve bundan dolayı da büyük işletmeler için yeterli olmayabilir.
  6. Yüksek enerji maliyeti: Nas sistemleri yüksek enerji maliyetine neden olabilir. Bundan dolayı nas sistemi kullanmadan önce enerji maliyetlerinin hesaplanması yararlı olur.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir