Magento Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Magento Rehberi
İçindekiler
Magento nedir e-ticaret sitesi sahibi olmak isteyen kişilerin bilmeleri gereken tanımlar arasında yer alır. 2008 yılında açık kaynak kodlu olarak PHP yazılım dilinde geliştirilmiş e-ticaret yazılımıdır. Açık kaynak kodlu olan Magento kendi e-ticaret sitenizi ücretsiz olarak kurabilmenizi sağlıyor. Açık kaynak kodlu olan Magento ile oluşturulan e-ticaret siteleri için ilgi çekici tema ve eklentiler de yer alıyor.
Ürünlerini sahip olduğu e-ticaret sitesi ile online olarak tüketicilere sunmak isteyen kişilerin siteyi satın alırken en yüksek maliyetlerle karşılaştıkları görülür. E-ticaret sitelerinin yüksek maliyetli olması ve sürekli gelişen teknoloji ile her sene yenilenme gerekliliği bütçeleri zorlar. Magento ücretsiz bir yazılım olması ile firma sahiplerinin e-ticaret sitesi sahibi olmak için yüksek bütçeler ayırmasına gerek bırakmıyor. Bu yazımızla Magento nedir yeni başlayanlar için Magento rehberi olarak sizlere ihtiyacınız olduğunuz bilgileri sunuyoruz. Yazımızı okuduktan sonra e-ticaret sitesi hazırlama konusunda önemli bir adım atabilirsiniz.
Domain yenileme zamanında yapılmadığında karşılaşılabilecek sorunları önleyin.
Magento Nedir?
Magento nedir incelendiğinde öncelikle açık kaynak kodlu e-ticaret yazılım kodu olduğu görülüyor. Kullanımı son derece basit olması sayesinde bilgisayar yazılımları ile çok detaylı bilgisi olmayan kişiler tarafından da kullanılması mümkün oluyor. Pek çok uzman tarafından dünyanın en iyi açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımı olduğu yönünde değerlendirmeler yapılıyor.
Magento ücretsiz olarak kullanılabilen bir yazılım olmasının yanında ayrıca ücretli sürümü de bulunuyor. Bunun yanında devasa büyük e-ticaret sitesine ihtiyaç duymayan kişiler için ücretsiz sürümü yeterli oluyor. PHP teknolojisi ile hazırlanan bu yazılımla fonksiyonel, kullanışlı ve geliştirilmeye açık e-ticaret sitelerinin hazırlanması mümkündür. Dünyanın en önemli markalarının bazılarının kullandığı e-ticaret yazılımı olan Magento, Adobe firması tarafından geliştirilmeye devam ediliyor.
Magento’nun Amacı Nedir?
Yazılım ve kaynak kodu kullanmayı bilen kişilerin e-ticaret sitesi hazırlayabilmeleri amacıyla Magento geliştirilmiştir. Magento’nun amacı nedir sorusuna bu şekilde cevap verilmesi mümkün oluyor. E-ticaret sitesi hazırlamak istediğinizde bu kaynak kodunu kullanarak amacınıza ulaşabiliyorsunuz. Yapmanız gereken öncelikle bir alan adı ve hosting satın almaktır. Bunları almanın ardından Magento tarafından oluşturulan açık kaynak kodunun bilgisayara indirilmesi gerekiyor.
Magento kaynak kodunu bilgisayarınıza indirmenin ardından da e-ticaret sitenizi oluşturmaya başlayabiliyorsunuz. Açık kaynak kodlu olması ile yazılımı bilgisayarınıza indirirken ve kullanırken ücret ödemenize gerek bulunmuyor. Yazılımın amaçları arasında e-ticaret sitesi hazırlarken olduğu gibi sitenizi teknolojik gelişmeler kapsamında geliştirmek için de ücret ödemenize gerek kalmaması yer alıyor.
Magento Nasıl Çalışır?
İnternette ücretsiz olarak web sitesi tasarlamayı mümkün kılan başka yazılımlar da bulunuyor. Bu yazılımların içinde Magento’nun öne çıkmasını sağlayan özelliği ise e-ticaret oluşturulmasına odaklanmış olmasıdır. Magento nasıl çalışır incelendiğinde diğer CMS’lerde olduğu gibi bir mantığın yer aldığını görebilirsiniz. Kullanıcılar mağazalarını bu açık kaynak kodlu yazılım ile oluşturabilir ve yönetebilirler. Çeşitli ara yüzler ve temalar arasından seçimlerini yapabilirler.
Mağaza oluşturma sırasında kategoriler hazırlanabilir, ürünler eklenebilir kısacası e-ticaret sitenizi özelleştirerek kullanıcı dostu ve ilgi çekici bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Magento tercih edildiğinde şu özellikleri ile öne çıkmayı başardığı görülebilir:
- Dahili önbellekleme: Bu özelliği ile mağazanızın daha hızlı çalışmasını sağlar
- Ölçeklenebilirlik ve büyümeye açık olma: Magento ile oluşturacağınız e-ticaret siteniz zamanla artan ürün çeşitliliğinize ve müşteri portföyünüze uyum sağlar. Çünkü bu yazılım ile oluşturulan e-ticaret siteleri yoğun kullanıma uygun olmaları ile dikkat çekerler.
- Yüksek performans: Yalnızca e-ticaret siteleri için geliştirilmiş açık kaynak kodlu yazılım yüksek performans sunar. Her büyüklükte olan e-ticaret siteleri için en doğru yazılım olmayı başarmak üzere hazırlanmıştır.
- Çoklu site oluşturabilme: Magento’nun önemli özellikleri arasında çoklu site desteği sunması yer alır. Farklı e-ticaret siteleri oluşturma ve bunları birbirine bağlama konusunda da beklentilerin üzerine çıkmayı başarıyor.
Magento’nun Sunduğu Çözümler Nelerdir?
Magento e-ticaret siteleri oluşturulmasını ve müşteri deneyimlerinin mükemmele ulaşması için geliştirilmiş yazılımdır. Temelde ücretsiz olarak hazırlanmıştır ve çeşitli temalar, uzantıların ücretsiz olarak alınması mümkün olur. Bunun yanında bazı uzantıların, eklentilerin ücretli olarak alınması gerekir. Magento Marketplace yazılımın ücretli olarak eklenti ve farklı özellikler satın alabilmeniz için oluşturulmuştur. Magento’nun sunduğu çözümler incelendiğinde ise şu sonuçlara ulaşılır:
- Magento Open Source: Hazırlanmış olan bu sürüm daha çok küçük işletmeler için uygundur. E-ticaret yazılımı hakkında bir miktar bilgisi olan kişiler için uygun ve ücretsiz olarak tasarlanmıştır. Destek ve barındırma için ücret ödenmesi gerekir. Bu sürümü ücretsiz olarak indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz ama eklenti ve temalar için ücret ödemeniz gerekebilir.
- Magento Commerce: Büyük, ürün çeşitliliği, işlem yoğunluğu, eklentileri çok fazla olan işletmeler için hazırlanmıştır. Bulut barındırma özelliğinin yanı sıra destek de bu sürüm ile alınabilir. İşlevsel ve geliştirilebilir çevrimiçi mağazalar kurulması için son derece uygundur.
Magento Kurulumu Nasıl Yapılır?
Magento ile ilgili temel bilgileri öğrenmenin sonrasında kurulumunu yaparak e-ticaret sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Dakikalar içinde kendi sitenizi kurabilir ve hemen ardından da online satış yapmaya başlayabilirsiniz. Magento kurulumu nasıl yapılır sorusuna da şu şekilde cevap verilmesi mümkün olur:
- Tarayıcınızdan Cpanel’e giriş yaparak hesap açın
- Kurulum için Software kısmından Softaculaus Apps Installer seçeneğine tıklayın
- Ekrana gelen bölümde yer alan arama satırına Magento yazın
- Magento kurulumu için Installer Now butonuna tıklayın
- Yeni bir pencere açılacaktır ve burada Choose the version you want to install sekmesinin olduğunu göreceksiniz. Buradan en son sürümünü seçerek kuruluma devam edebilirsiniz
- Choose Protocol bölümünden SSL kullanma tercihiniz sorulur ve kullanmayı tercih etmeniz önerilir
- Alan adınızı da Choose Domain bölümünden giriş yapmalısınız
- In Directroy bölümüne site adınızı yazmalısınız
- Cron Job bölümünde yer alan Min bölümüne 1 diğer alanlara * koyarak işleminize devam edin
- Admin Path bölümüne istediğiniz uzantıyı girin
- Sample Data kutusunu işaretleyerek onaylayın
- Kullanıcı adı ve şifrenizi belirleyin ve Install kısmına tıklayarak kurulumu tamamlayın.