KVM Nedir? KVM Ne İşe Yarar?
İçindekiler
KVM nedir sorusuna kısaca Linux çekirdeği için geliştirilmiş sanallaştırma teknolojisi şeklinde cevap vermek mümkündür. Linux çekirdeğinde ve dağıtımında kullanılan KVM açık kaynaklı, güvenilir ve hızlı bir sanallaştırma teknolojisi olarak dikkatleri çeker. KVM ile Linux içinde birden fazla sistem kurularak kullanılabilir.
Linux aygıt sürücüsü olan KVM sanallaştırma işleminin bir parçası olarak bulunur. QEMU ve libvirt araçları SELinux çekirdek alt sistemleri ile birlikte çalışır. Bu şekilde yığının tam ve güvenlikli olmasını sağlar. Oluşturulan sanal ağlar, makineler QEMU ve libvirt ile rahatça yönetilebilir.
KVM Qemu sanallaştırılan cihazlara öykünmeyi ve çekirdek iletişiminin kurulmasını sağlar. Sanal cihazlarda öykünücü olarak Qemu başlatılır ve KVM ile birleşerek tam sanallaştırma sağlanır.
KVM sanallaştırmasının kurumsal olarak yapılmasında libvirt bir kütüphane olarak görev alır. Sanallaştırma işleminde sanal makine oluşturma, bağlama silme ve durdurma gibi görevleri yerine getirir.
VPS fiyatları konusundaki esnek ve şeffaf yaklaşımımız ile memnun kalacaksınız.
KVM Açılımı Nedir?
KVM açılımı Kernel-based Virtual machine olarak belirtilebilir. Türkçeye çekirdek tabanlı sanal makine olarak çevrilir. Linux çekirdeğinde yerleşik bir hipervizör olarak KVM yer alır. Donanım sanallaştırması için mükemmel çözümler sunan KVM sanallaştırma işleminde şu özellikleri kullanıcılarına sunar:
- Yüksek güvenlik: KVM oluşturulan sanallaştırma sırasında güvenliğin üst düzeyde olması için SELinux ve sVİRT kombinasyonlarını kullanır.
- Bellek: KVM Linux’un bellek yönetimini devralabilir ve düzgün olmayan bellek erişimlerini de mümkün kılar.
- Donanım: Linux destekli olan yazıcı, USB, PCI benzeri aygıtları KVM kullanabilir.
- Depolama: KVM depolama için yerel ya da NAS depolama sistemlerini kullanabilir. Kendine özel dosyalama sistemi ile verileri dilerseniz bir cihazda ya da farklı cihazlarda yapabilirsiniz. Yedekleme yapabilir ve anlık olarak da gerçekleştirebilirsiniz.
- Canlı transfer: KVM ile oluşturulan sanallaştırma işlemi ile network kesintilerinden etkilenmeden bilgisayarlar arasında bağlanmayı ve veri transferini gerçekleştirmeyi mümkün kılar.
KVM Ne İşe Yarar?
KVM sanallaştırma teknolojisi ile farklı bilgisayarların ve monitörlerin bağlanması ve erişimin olmasında çekirdek alt yapısı sağlar. KVM ne işe yarar sorusuna işlemcinin sanallaştırma özelliğini etkinleştirme ve denetlenmesi görevini gerçekleştirir şeklinde cevap verilebilir.
Sanallaştırılan makineler KVM ile yerel hızlarına yakın bir şekilde iş yüklerini yerine getirebilirler. KVM anahtarları ve KVM Switch kullanılarak tek bir klavye, monitör ve fare ile çok sayıda bilgisayarın kontrol edilmesi mümkün olur. Tek bilgisayar ile çok sayıda bilgisayarın aynı anda kontrol edilmesi mümkün olur. Bu şekilde işlemler çok daha hızlı yapılabilir ve veri aktarımları için beklenmesine gerek kalmaz.
KVM Nasıl Kullanılır?
KVM nasıl kullanılır konusunda izlenmesi gereken adımlar ve sistemler bulunur. Bunların olması ile KVM sorunsuz olarak kullanılır. Sanallaştırma teknolojisinden yararlanmak için ihtiyaç duyulan sistemler ve atılması gereken adımlar şu şekildedir:
- KVM sistemini kullanmak için CPU donanım desteğinin olması gerekir. Bu donanımın olmadığı cihazlarda kullanılamaz.
- GNU, Linux, Windows işletim sistemini kullanan cihazlar KVM kullanarak birbirine bağlanabilir. Bunun için sistemlerin değiştirilmemiş olması gerekir.
- Linux için geliştirilmiş olan KVM kurulumu ve dağıtılması için Linux çekirdeğinde modülün kurulması ve başlatılması gerekiyor. Bu modül Linux sistemi için geliştirilmiş hali ile KVM olarak adlandırılır. Bunun yanında kvm_intel adıyla İntel işletim sistemi için geliştirilmiştir. Aynı şekilde kvm_amd adıyla AMD işlemciler için geliştirilmiştir. CPU ayrı bir sistem olarak Linux çekirdeğinde sanal makinede oluşturulur.
KVM Kullanım Alanları Nelerdir?
KVM kullanım alanları çoklu bilgisayar kullanım gerektiren işlemlerin olduğu sektörler olarak belirtilebilir. Farklı cihazlarda yer alan verilerin alınması, işlenmesi ve değerlendirilmesi için zaman kaybı yaşanmasının önüne geçer. Güvenlik, iletişim, askeri ve finans sektörlerinde KVM sunduğu avantajlar ile dikkat çeker. İnternet kesintilerinden etkilenmeden bilgisayarlar arasında iletişim kurulabilir ve işlemler yapılabilir. KVM kullanım alanları arasında şunlar yer alır:
- Çoklu bilgisayar kullanılan sistemlerde bilgisayarlar arasında bağlantı kurulmasında
- Birden çok kişi tarafından kullanılan bilgisayarların kontrolünün yapılmasında
- Çoklu işletim sistemlerinin kontrol edilmesinde
KVM kullanarak aynı anda farklı bilgisayarlardan görüntüleri kendi bilgisayarınıza alabilir ve kullanabilirsiniz.
KVM Kullanım Avantajları
KVM kullanım alanı geniş olması ile dikkat çeker. Kişiselleştirilebiliyor olması ile ihtiyaç duyan herkes tarafından kullanılabilir. KVM kullanım avantajları arasında şunlar öne çıkar:
- Kurulumu düşük bütçelerle yapılabilir.
- Güvenlik sistemi gelişmiştir ve kullanıcılarına üst düzey güvenlik sunar.
- Kullanımı sırasında kişiselleştirme yapılabilir.
- Bütün uygulamalar özel sunucuda olduğu gibi çalıştırılır.
- Kendisine ait çekirdeği bulunur ve bütün işlemleri bu çekirdek ile yapar.
- KVM’yi bulut otomasyonunda açık kaynaklı sistemler ve yazılımlar ile kullanmak mümkün olur.
- İşlemlerini yaparken doğrudan kernel ile iletişim kurar.
Sizlerde performans odaklı Linux Hosting paketlerimizi incelemek için websitemizi ziyaret edebilirsiniz!