Kubernetes Nedir?
İçindekiler
Kubernetes nedir sorusuna kısaca çok sayıda bilgisayar sistemini otomatikleştirmek için kullanılan platform olarak cevap verilebilir. Bu platform, 2014 yılında Google mühendisleri Brebdan Burns, Joe Beda ve Craig McLuckie tarafından geliştirilmiştir.
Buluta yönelik işletim sistemi olarak da bilinen kubernetes açık kaynaklı bir platformdur. Açık kaynaklı olması sayesinde piyasaya sürülmesinden bu yana çok sayıda kişi bu platformun gelişmesine katkı sağlamıştır.
Kubernetes uygulamaların yüksek verimlilikle ölçeklendirilebilmesini, dağıtımının yapılmasını sağlar. Konteynerler oluşturulması sonrasında bunların uyumlu şekilde çalışması için kubernetes kullanılır.
Bulutta olduğu gibi kubernetes aynı zamanda yerel sunucularda da kullanılabilir. Uygulamanın sorunsuz çalışması için gerekli unsurları yönetir, gerekli durumlarda yeniden başlatır, raporlama yapar.
Kubernetes Ne İşe Yarar?
Kubernetesin geliştirilmesi ile birlikte pek çok amaçla kullanılmaya başlanmıştır. Temelde kubernetes konteyner tabanlı uygulamaları çalıştırmaya, ölçeklendirmeye ve yönetmeye yarar. Konteyner tabanlı uygulamaların yanı sıra mikro hizmetler ve uygulamalarda da aynı amaçla kullanılır.
Karmaşık ve büyük ölçekli uygulamaların kullanılmasında pratiklik sunması ile tercih edilir. Kubernetes ne işe yarar sorusuna kısaca konteynerlerin orkestrasyonunu sağlar şeklinde cevap verilmesi mümkün olur.
Kubernetes kullanmanız halinde uygulamalarınıza konteynerler ekledikçe bunların otomatik olarak yönetildiğini görebilirsiniz. Açık kaynaklı bir platform olması ile sürekli geliştirilir. Bu sayede kullanımı ve sunduğu avantajlar da artmaya devam eder. Kubernetes kullanarak şu özelliklerinden yararlanmak mümkün olur:
- Yüksek performans: Kubernetes ile uygulamaların performanslarının artması mümkün olur. Uygulamada bir arıza olması halinde yerine başka bir düğüm taşınarak uygulamanın sorunsuz çalışması sağlanır.
- Ölçekleme yapılabilir: Uygulamalarda talep arttıkça ölçeklendirme özelliği ile kaynak kullanımının artması ve yükün azaltılması mümkün olur.
- Uygulamaların kolay yönetilmesi: Kubernetes uygulamaların bakımının ve yönetiminin kolay yapılmasını sağlar.
- Uygulamaların taşınabilmesini sağlar: Kubernetes ile uygulamalar farklı ortamlara taşınabilir ve sorunsuz olarak çalışmaya devam edebilir.
- Otomatik olarak dağıtım olanağı: Uygulamaların geliştirilmesinin ardından dağıtımı kubernetes ile hızlı ve sorunsuz olarak yapılabilir.
Kubernetes Nasıl Kullanılır?
Uygulamaların kolay ve sorunsuz çalışması için konteynerler geliştirilmiştir. Kubernetes nasıl kullanılır incelendiğinde ise her bir konteynerin birbiri ile uyumlu ve çalışmasına engel olmadan çalışmasını sağlar. Konteynerlerin çalışması için gerekli denetimi yapar, ölçeklendirir. Gerekli durumlarda başka sunucuya taşıma işlevini de yerine getirir. Kubernetes bir dizi kümeler, düğümler ve kontrol düzlemi olarak çalışır. Kubernetes kullanması karmaşık adımlar içermekle birlikte öğrenilmesinin ardından çeşitli kolaylıklar sunduğu görülür. Kubernetes kullanmaya birkaç işlem yaparak başlanabilir. Bu amaçla atılması gereken adımlar arasında şunlar yer alır:
- Cluster oluşturun: Kubernetes master düğümü ve en az bir adet node oluşturmalısınız.
- Konteyner oluşturun: Konteyner oluşturma işleminizi uygun araçlar ile yapabilirsiniz.
- Servis oluşturun: Bir ya da bir grup için pod oluşturma şeklinde yapılır.
- YAML dosyalarını oluşturun: Kubernetes kaynakları için YAML dosyaları ve şekilde kaynaklar için tanımlama oluşturmalısınız.
- Güncelleme ve deployment: Uygulama ve servislerin güncellenmesine izin veren araç deploymentlerdir. Deployment güncellendiğinde kubernetes yeni bir replica set oluşturur ve eski replica set ile trafiği düzenler.
- Ölçeklendirme: Ölçeklendirme yapmak için bir pod ya da deploymentin boyutu büyütülebilir ya da küçültülebilir. Bu özelliği ile uygulamaların kullanımı arttıkça ölçeklenebilmesi ve geliştirilmesini sağlar.
- Logging ve monitoring: Bu araçlar ile kubernetes uygulamaları izler, kayıt alır ve yönetir. Kayıt alınması hataların tespiti ve düzeltilmesi için yararlı olur.
İşletmenize özel kurulum ve yapılandırma seçenekleri sunan VPS server hizmetlerimiz.
Kubernetes Özellikleri
Geliştirilmesinin ardından kullanıcılarına çok sayıda avantaj sunan kubernetes açık kaynaklı bir programdır. Bu sayede geliştirilmeye devam eder. Geliştirilmesi ile birlikte sunduğu özellikler ve avantajlar da artmaya devam eder. Uygulamaların geliştirilmesi kadar bunların sağlıklı çalışması da son derece önemlidir. Kubernetes özellikleri sayesinde uygulamaların da sağlıklı çalışması mümkün olur. Uygulamaların dağıtımının sağlıklı yapılmasını sağlar. Dağıtım sırasında bir sorun olması halinde gerekli düzeltmeleri otomatik olarak gerçekleştirir.
Zamandan tasarruf etmeyi sağlayan bu program ile uygulamaların geliştirilmesi, yönetilmesi, yürütülmesi ve dağıtımı otomatik olarak gerçekleşir. Sorunlu konteynerleri düzeltme ve gerekli durumda yerine başka konteyner koyma özelliği ile sağlıklı kullanımının kesintisiz olmasını sağlar.
Gerekli durumlarda uygulamaların ve konteynerlerin yeniden başlatılması işlemini otomatik olarak yapar. İş yükünü azaltır, zamandan tasarruf etmeyi sağlar, uygulamalar arasında iş yükünün dengelenmesini sağlar.
Kubernetes Kullanım Alanları
Kubernetes kullanım alanları uygulamanın geliştirilmesi ile artmaya devam ediyor. Zamandan tasarruf etmeyi sağlayan kubernetesin kullanım alanları arasında şunlar yer alır:
- Uygulama geliştirilmesi: Uygulama geliştiriciler tarafından kubernetes oldukça fazla kullanılır. Bu şekilde geliştirilen uygulama ölçeklendirilir ve dağıtımı hızlı bir şekilde yapılabilir.
- Kullanıcı deneyimlerinin iyileştirilmesi: Uygulamaların kolay kullanılması ve kullanıcı deneyimlerinin iyileştirilmesi için kubernetes kullanılır.
- Uygulamaların yönetimi: Bulut uygulamalarında ya da yerel sunucularda bulunan uygulamaların yönetiminde kullanılır.
- Büyük veri işlenmesinde: Yüksek miktarda veri içeren uygulamaların verileri işleme sistemlerinin sorunsuz çalışmasında kullanılır.
- Mikro hizmetlerde: Mikro hizmetler kullanan şirketlerin organizasyonlarının kolay ve sorunsuz olmasında kullanılır.
Kubernetes ve Docker Arasındaki Farklar
Kubernetes ve docker birbirine benziyor olsa da farklı teknolojiler içerir. Birbirleri ile karıştırılmalarının nedeni ise birbirlerine bağlı olmalarıdır. Kubernetes tarafından yönetilen ve çalıştırılan konteynerler docker tarafından oluşturulur. Buradan da yola çıkıldığında docker konteynerlerin oluşturulmasında kullanılır. Konteynerler uygulamaların bütün birimlerinin bir arada tutulmasını sağlayan hafif ve taşınabilir sistemlerdir. Docker bu amaçla konteynerler oluşturur.
Kubernetes ve docker arasındaki farklar içinde en belirgin olanı uygulamanın yükünün azalması için kubernetesin konteynerleri yönetmesidir. İş yükünü konteynerler arasında dağıtır.
Kısaca açıklamak gerekirse konteynerler docker tarafından oluşturulur. Kubernetes tarafından da konteynerler yönetilir. Konteynerlerin yönetilmesi, ölçeklendirilmesi, raporlanması, gerektiğinde yeniden başlatılmasında kubernetes görev alır. Docker ve kubernetes birbirine bağlı uygulamalar olmaları nedeniyle bunların birlikte kullanılması gerekir.