Docker Nedir?

Docker nedir konusunda yapılan araştırmalarda bu yazılımın yeni uygulamalar yaratma, yönetme ve çalıştırma sürecinde kolaylıklar sunduğu görülebilir. Aynı anda birden çok projenin oluşturulması sırasında pratik çözümler sunar.

Bir makinede birden fazla uygulamayı çalıştırabilmeniz Docker ile mümkün olur. Cihazda bulunan uygulamanın bütün bileşenlerinin ayrı Container’de izole edilmesini sağlayan bu yazılım ile karmaşa olmadan ya da bir yazılımı kullanmak için diğerini kaldırmaya gerek olmadan çalışmalar yürütülebilir.

Docker bir bilgisayarın işletim sistemini sanallaştırır. Bu sayede uygulamalar altyapıdan ayrılarak kullanılabilir. Solomon Hykes tarafından 2008’de DotCloud kurulmuştur. Daha sonra ise 2013 yılında PyCon’da tanıtımı yapılmıştır. İşlevselliği ve sunduğu pratik çözümler ile kısa sürede IBM, Microsoft, Red Hat şirketlerinin yanı sıra pek çok büyük şirket tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde 7 milyondan fazla uygulama için kullanılmaya devam edilmektedir. Ücretsiz açık kaynaklı bir platform olan Docker’in ticari kullanım için satışını Docker Inc yapmaktadır.

Docker nedir gibi aynı zamanda container teknolojisinin de bilinmesi yararlıdır. Container’lar uygulamaların farklı işletim sistemlerinde çalışabilmeleri için geliştirilmişlerdir. Aynı zamanda taşınabilir olma özelliği ile farklı bir işletim sisteminde tekrar kullanılabilirler.

docker nedir?

Docker Ne İşe Yarar?

Docker kullandığı container teknoloji ile uygulamaların hızlı bir şekilde kurulması, çalıştırılması ve dağıtılması için pratik çözüm sunar. Docker ne işe yarar incelendiğinde öncelikle uygulamaların çalıştırılması, test edilmesi ve dağıtılmasının hızla yapılabilmesini sağladığı görülür. Container teknolojisini kullanan Docker ile uygulamalar makinelerde yer kaplamaz.

Docker yeni nesil sanallaştırma teknolojisidir. Bunun yanında benzerlerinden ayrılan tarafı ise sanal bir işletim sistemi kurmamasıdır. Bunun yerine uygulamaların makinede bulunan işletim sistemini kullanmalarını sağlar. Bu şekilde makinede yer kaplama ve makinenin yavaşlaması gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Aksine Docker kullanılması ile birlikte web sitelerinin yoğun trafik aldığı anlarda oluşturduğu containerler ile yükünüzü hafifletir ve işlemlerin yapılma hızının düşmesinin önüne geçer.

Docker Neden Kullanılır?

2013 yılında piyasaya sürülen Docker bulutta hibrit ve yerel çözümler geliştirmek isteyen şirketlerin gözdesi olmayı başarmaktadır. Docker neden kullanılır araştırmasında öne çıkan nokta yazılım geliştirme projeleri oluyor. Yazılım geliştirmenin yanında uygulamaların tutarlı teslimatının sorunsuz olmasında kullanıldığı görülür. Docker sunduğu hızlı ve pratik çözüm ile sadece yazılım geliştirme değil BT, sağlık, finans, e-ticaret gibi çok sayıda sektörde yaygın olarak kullanılır. Docker neden kullanılır sorusuna da şu nedenler şeklinde cevap verilmesi mümkün olur:

  • Docker yazılım geliştirme, test etme, hataların düzeltilmesi, geliştirilmesi ve dağıtılması işlemlerini basitleştirir ve standartlaştırır.
  • Geliştirilen uygulamalar ve yazılımlar için test aşamasının kolay ve hızlı olmasını sağlar. Yeni bir cihazda tüm yazılımın tekrar girilmesine gerek bırakmaz. Manuel işlemler yerine otomatik olarak kurulum ve yükleme gerçekleştirilir.
  • Docker yapılandıran dosyalarını kodlar halinde saklar. Bu sayede yazılım ne kadar karmaşık olursa olsun test edilme düzeltilme sürecini kolaylaştırır.
  • Uygulamanızın bulut, diz üstü bilgisayar, hibrit veri merkezlerinde, yerel sunucularda sorunsuz çalışır. Bu şekilde önemli bir iş yükünden kurtulmanız mümkün olur.

Docker Temel Bileşenleri

Docker içinde çeşitli bileşenler bulunur. Bu bileşenler sayesinde container oluşturma ve başlatma işlemi pratik ve hızlı şekilde gerçekleştirilir. Docker temel bileşenleri neler olduğunu bilmek yazılımın çalışma sistemini de anlamaya faydalı olur. Temel bileşenleri şu şekildedir:

Dockerfile

Docker image oluşturmak için gerekli olan talimatları sağlayan ögeye dockerfile adı verilir. Bu talimatlar arasında metin dosyası, işletim sistemi, çevresel değişkenler, diller, ağ bağlantı noktaları ve dosya konumları şeklindedir. Dockerfile ile oluşturulan her talimat bir katman şeklindedir. Katmanlar halinde olması değiştirilmesi gerektiği durumlarda hız ve kolaylık sunar.

Docker Image

Docker container oluşturmak için gerekli talimatlardan meydana gelen salt okunur şablona Docker image adı verilir. Docker yazılımı oluşturulmasında en fazla oluşturulan parçadır. Kendi salt okunur şablonlarını oluşturabileceğiniz gibi başkaları tarafından oluşturulmuş şablonlar üzerinde de değişiklikler yapabilirsiniz.

Docker Hub

Docker hub bir havuz gibi düşünmek mümkündür. Bu havuz içinde bulunan container imageler depolanır, yönetilir ve paylaşılır.

Docker Engine

Docker’in çekirdeği olarak Docker engine yer alır. Temelinde bulunan istemci-sunucu teknolojisi ile container oluşturulur ve çalıştırılır. İş yükünün önemli bir bölümü Docker engine üzerindedir. Uygulamaları olduğu gibi altyapıyı da yeniden yapılandırabilmeyi ve yönetmeyi sağlar.

Docker Compose

Birden çok containerli uygulamaları çalıştırmaya ve tanımlamaya yarayan YAML dosyalarını içeren komut satırına Docker Compose adı verilir. Hizmetlerinizin günlük durumunu bu komutla görebilir ve çıktısını alabilirsiniz.

Docker Desktop

Docker desktop masaüstü uygulamasında bütün parçaların kolayca bulunmasını sağlar. Bunun yanında paylaşmayı da mümkün kılar.

Docker Daemon

Docker daemon bir arka plan hizmetidir. Ana bilgisayarda çalışır ve APII çağrılarını dinler. Docker daemon containerler oluşturur, çalıştırır ve dağıtır.

Docker Container

Docker container CLI kullanılarak oluşturulur. İmage örneği olarak yer alır. Bir container birden fazla ağa bağlanabilir ve yeniden yapılandırılabilir

Docker Client

Docker client bir komut satırı aracıdır. Bu komut ile kullanıcı programın arka planı ile etkileşime girmesi mümkün olur. Ağ geçidi ya da arabirim olarak tanımlayabileceğimiz client bir ürünü kullanmaya izin verir.

Docker’in Avantajları Nelerdir?

Docker’ın avantajları oldukça fazladır. Bundan dolayı da günümüzde çok sayıda şirketin kullandığı görülmektedir. Uygulama oluşturma, geliştirme, test etme ve dağıtma sürecini basitleştirmesi ile öne çıkar.

Bir uygulamanın geliştirilmesi, dağıtımının yapılması daha sonra bakımının aynı ortamda yapılabilmesini mümkün kılar. Docker kullanmak geliştirilen uygulamanın bütün platformlarda sorunsuz olarak çalışmasını sağlar. Container teknolojisini kullanması ile yer kaplamaz ve cihazların ağırlaşmasına neden olmaz.

Docker ile altyapı maliyetleri minimize edilebilir. İşletim sistemlerinin azalmasını sağlar ve yatırımların farklı yönde yapılabilmesini mümkün kılar.

Sizlerde projeleriniz için sunucu hizmetlerimizden yararlanmak için websitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir