DNS Recursion Özelliği Nasıl Kapatılır?

DNS Recursion internette bir arama yaparken bu aramayı sizin yerinize yapan bir asistan gibidir. Bir web sitesine girmek istediğinizde bilgisayarınız bu sitenin IP adresini bulmak için DNS sunucusuna sorar. DNS Recursion özelliği açıkken DNS sunucunuz bu soruyu baştan sona kendisi cevaplamaya çalışır bu da sanki bir kütüphanedeki bir kitabı bulmak için kütüphanenin tüm raflarını tek tek karıştırması gibi bir iş yüküne neden olur. Bu özellik açık olduğunda kötü niyetli kişiler sunucunuza çok sayıda istek(DDoS) göndererek sitenizi yavaşlatabilir hatta kapalı duruma getirebilir. Şimdi gelelim asıl soruya DNS Recursion özelliğini nasıl kapatabiliriz? Bu işlem kullandığınız sisteme göre biraz farklılık gösterir. İşte sizler için hazırladığımız DNS Recursion özelliğini kapatma rehberi:

Windows DNS Recursion Kapatma

Sunucunuz windows işletim sistemine sahip ise aşağıdaki adımları takip ederek DNS Recursion özelliği kapatabilirsiniz.

Server Manager bölümüne giriş yapın ardından Tools sekmesinde bulunan DNS seçeneğine tıklayın.
DNS Recursion Özelliği Nasıl Kapatılır?
Açılan sayfada sunucu adına sağ tıklayarak Properties seçeneğine tıklayın.
DNS Recursion Özelliği Nasıl Kapatılır
Advanced sekmesinde bulunan Disable recursion (alo disables forwardes) seçeneğini işaretleyip kaydedin.
Sunucu adına sağ tıklayın All Tasks sekmesinden Restart seçeneğine tıklayarak DNS servisini restart edin. Restart işleminden sonra DNS recursion özelliği disable olacaktır.

Plesk Panel DNS Recursion Kapatma

Plesk panel üzerinden DNS recursion disable etmek için panelinize giriş yapın ardından Araçlar ve Ayarlar kısmında bulunan DNS Şablonu seçeneğine tıklayın.
DNS Önyinelemesi sekmesinde Yalnızca yerel isteklere izin ver seçeneğini seçtikten sonra DNS servisini restart edip işlemi tamamlayın.

DNS Recursion Kapatma

Linux DNS Recursion Kapatma

Linux işletim sistemi olan sunucunuz var ve DNS recursion özelliğini kapalı hale getirmek istiyorsanız nano /etc/named.conf komutu ile named.conf dosyasına giriş yapın ardından CTRL + W ile recursion yes; yazan kısımları bulup yes; yerine no; yazıp kaydettikten sonra service named restart DNS servisini restart edip işlemi bitirin.

Yüksek uptime oranına sahip sanal sunucu hizmetlerimizi inceleyin!

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir