Chromium Nedir? Nasıl Kaldırılır?

Chromium nedir, nasıl kaldırılır konusunda araştırma yapan kişiler artmaya devam ediyor. Bunun yanında Chromium aslında tek başına kötü niyetli bir yazılım değildir. Chroimum açık kaynak kodlu web tarayıcısıdır. 2008 yılında Chromium Project tarafından tanıtılmıştır. Açık kaynak kodlu olmasından kaynaklı olarak her isteyen kaynak kodlarına erişebilir ve gelişimine de katkı sağlayabilir.

Tarayıcının hızlı ve kolay kullanılabilir olması amacıyla Chromium geliştirilmeye devam ediliyor. Günümüzde pek çok tarayıcı kaynak olarak Chromium kullanmaktadır. Dileyen herkes de kendi web tarayıcısını oluşturma imkanını bulabiliyor. Chromium iyi niyetli olarak geliştirilmiş olsa da kötü niyetli kişiler tarafından bir virüse dönüştürülebilir. Böyle durumlarda ise Chromium nasıl kaldırılır konusu önem kazanıyor.

Chrome ve Chromium’un Farkları

Chrome ve Chromium aynı alt yapıyı kullanan, temelde aynı olan iki tarayıcıdır. Bunun yanında ikisi arasında bazı farklar bulunur. Bu farklar ile Chrome kullanmak güvenli olurken Chromium kullanmak her zaman güvenli değildir. Google, Chromium’un alt yapısını kullanarak kendine özel olarak Chrome geliştirmiştir. Chorme ve Chromium’un farkları şu şekilde belirtilebilir:

  1. Chrome ile Google hesabınıza güvenli bağlantı kurabilirsiniz. Chromium’da bu özellik bulunmaz.
  2. Chrome kullanıcılarının girdiği siteler, kurduğu bağlantılar konusunda bir izleme sistemine sahiptir. Chromium’da ise bu anlamda bir izlenme bulunmaz.
  3. Google Chrome güvenliğe önem verir. Bu amaçla Google markette bulunmayan eklentiler ve uygulamalara Chrome üzerinden erişmek ve indirmek mümkün olmaz. Chromium ise bu güvenliğe dikkat etmez. Bundan dolayı da tarayıcı ile uyumlu olan eklentileri eklemek mümkün olur.
  4. Google Chrome sürekli olarak güncellenir. Bu sayede teknolojinin getirdiği yenilikleri kullanıcılarına sunar. Chromium ise otomatik güncelleme yapmaz. Kullanıcıların güncellemeyi manuel olarak yapmaları gerekir.Chromium Nedir? Nasıl Kaldırılır?

Chromium Virüsü Nedir?

Chromium’un açık kaynaklı bir yazılım olması geliştirilmesine olanak sağlar. Bunun yanında açık kaynaklı olması kötü niyetli kişilerin de bu yazılımı kendi amaçları doğrultusunda kullanmalarına izin verir. Chromium virüsü nedir sorusuna yazılımın kötü niyetli olarak kullanılması cevabı verilebilir.

Bilgisayarda Chromium kurulu olması aslında tek başına virüs yüklü anlamına gelmez. Bunun yanında virüslü olarak tasarlanmış olması halinde ise bu durum sizin için sıkıntılı durumlar yaratmaya başlayabilir. Tarayıcınız sizi istediğinizden farklı sitelere yönlendirebilir. Ayrıca pop-up adı verilen reklam pencerelerini açabilir.

Virüslü tarayıcıyı kullanmadığınız anlarda dahi arka planda çalışmaya devam eder. Şifreleriniz, kişisel verileriniz ve bilgileriniz kaydedilir.  Bilgisayarınızda uzaktan bağlantıyı sağlayan SSH tüneli oluşturulabilir. Bu durumda bütün bilgileriniz ele geçirilebilir ve farklı siber saldırılar için de açık hedef haline gelebilirsiniz.

Son derece tehlikeli olan Chromium virüsü ile bilgisayarınız savunmasız hale gelir. Olası siber saldırılar karşısında da savunmasız kalır ve yüksek maddi zararlara uğrayabilirsiniz.

Chromium Virüsü Nasıl Bulaşır?

Chromium virüsü nasıl bulaşır konusunda bilgi sahibi olduğunuz takdirde cihazınızı bu virüsten koruyabilirsiniz. Bu virüs siz farkında olmadan bilgisayarınıza bulaşabilir ve cihazınız savunmasız hale gelebilir. Ücretsiz uygulama indirmeyi sağlayan web sitelerinden, güvenli olmayan yazılımlardan, torrent sitelerinden dosya indirdiğiniz dosyalardan bulaşabilir. Dosya indirmeden önce tarama yaptığınız takdirde dosyanın güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.

Chromium aslında tarayıcı özelliğine sahip olması ile sorunsuz olarak çalışır. Bundan kaynaklı olarak da antivirüs programları tarafından tespit edilmesi mümkün olmaz. Bunun yanında bir süre sonra ise kullandığınız ana sayfa siz istemeden kendiliğinden değişir. Virüs bilgisayarınızı ele geçirir ve artık pop-up reklamları gösterilmeye başlanır. Bilgisayarınıza uzaktan erişim ile birlikte şifreleriniz, kişisel verileriniz siber saldırganlar tarafından ele geçirilir. Bilgisayarınıza Chromium virüsü bulaşmaması için lisanslı ve güvenli antivirüs programı kullanabilirsiniz. Ayrıca dosya indirme işlemlerini güvenli sitelerden yapabilirsiniz.

Chromium Nedir?

Chromium Virüsünün Bilgisayardaki Belirtileri

Chromium virüsünün bilgisayardaki belirtileri virüsün bulaşmasının ardından bir süre sonra ortaya çıkmaya başlar. Her zaman kullandığınız tarayıcınızın kendiliğinden değişmesi fark edebileceğiniz ilk belirti olarak ortaya çıkar. Tarayıcının yeni sekme görünümü değişir ve bu durumu anında dikkate almanız gerekir. Ayrıca tarayıcı değişmese de tarayıcıya siz eklemediğiniz halde eklenen uzantılar bulunur. Tarayıcınızda yaptığınız aramalarda istediğiniz sitelere yönlendirilme konusunda sıkıntılar yaşamaya başlarsınız.

Reklamların siz izin vermediğiniz halde gösterilmeye başlanması da Chromium virüsünün bilgisayarınızda olduğunu düşünmenize neden olmalıdır. Chromium virüsü bulaşması ile birlikte bilgisayarın performansında düşüş ortaya çıkar. Bilgisayarınız aniden yavaşladıysa ve performansı düştüyse virüsün bulaştığını düşünmelisiniz. Chromium virüsü bulaştıktan sonra bilgisayarınızdan internete bağlanma konusunda sıkıntılar yaşamaya başlarsınız. Bu saydığımız belirtilerin bir kısmının dahi bilgisayarınızda olması halinde acil olarak kaldırmalı ve bilgisayarınızı koruma altına almalısınız.

 

Chromium Nasıl Kaldırılır?


Chromium nasıl kaldırılır
bilgisayar kullanıcılarının bilmeleri gereken konular arasında yer alıyor. Bilgisayara bulaşan Chromium virüsü kaldırabilir ve bilgisayarınızı tekrar güvenli hale getirebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz basit yöntemler bulunuyor. Bu yöntemler işletim sisteminize göre değişiklik gösterebilir. Kullanabileceğiniz basit yöntemleri arasında program ekle/kaldır bölümü bulunur. Bu bölümden Chromium’u bulmalı ve kaldır tuşuna basmalısınız. Ayrıca tarayıcınızın eklentiler bölümüne girebilir ve buradan eklentiyi devre dışı bırak seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Chromium’u kaldırmak için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • Windows işletim sisteminden Chromium’u kaldırma: Windows işletim sistemine sahip cihazlarda Chromium’u kaldırmak için arama çubuğuna denetim masası yazarak girmelisiniz. Denetim masasından program kaldır bölümüne girmeli ve Chromium’u seçerek kaldır tuşuna basmalısınız.
  • Mac OSX işletim sisteminden Chromium kaldırma: Bu işletim sistemine sahip cihazlarda ilk yapmanız gereken uygulamalar bölümüne girmektir. Uygulamalar seçeneğinden Chromium’u bularak çöp kutusuna atmalısınız. Ardından çöp kutusunu boşaltabilir ve tamamen kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Chromium virüsünden bilgisayarınızı korumak için antivirüs programı kullanabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınıza bu virüsün bulaşmaması için güvenli olmayan sitelere girmemeli ve uygulamaları, dosyaları indirmemelisiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir