Bandwidth (Bant Genişliği) Nedir, Ne İşe Yarar?

Bandwidth Türkçeye bant genişliği olarak çevrilen, internet bağlantılı cihazlarda önemli olan bir kavramı ifade eder. İnternetten ve diğer iletişim kanallarından birim zamanda aktarılan veri miktarını ifade etmek için kullanılır.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok yeni kavram insan hayatına girmiştir. Bant genişliği de bu kavramlar arasında yer alır. Teknolojinin gelişmesi insanların daha fazla veriye ulaşabilmelerini sağlar. Bant genişliğinin yüksek olması da daha kısa zamanda daha fazla veri aktarımı yapılmasını ifade eder.

İnternet kullanıcılarının da hızlı veri aktarımı için bu kavramı bilmeleri önem taşır. Hızın büyük önem kazandığı çağımızda bireysel kullanıcılar gibi işletmeler için de yüksek bant genişliği önemlidir. Bu şekilde rekabetçi ortamda öne geçmeleri mümkün olur. Bant genişliği ağ üzerinden birim zamanda ne kadar veri aktarılabileceğinin bilgisini verir. E-posta sunucuları, web siteleri, dijital platformlar için bandwidth son derece önemlidir. Web sitelerinin yoğun trafik aldığı ve veri aktarımı yapılması halinde bant genişliğinin yüksek olmaması önemli bir sorun olarak ortaya çıkar. Büyük veri içeren dosyaların aktarımı, canlı yayınlar, video paylaşımları sırasında yüksek bandwidth olması gerekir. Ancak bu şekilde veri aktarımı sorunsuz ve hızla yapılabilir.

Bant Genişliği Neden Önemlidir?

Bant genişliği nedir gibi internet kullanıcıları neden önemlidir sorusunu da sormaktadır. İnternet pek çok işletme için önemli pazar oluşturmaktadır. Hedef kitlesine ulaşmak ve pazar payını artırmak isteyen işletmelerin web siteleri bulunması gerekir. Bu sayede hedef kitlesini genişleterek satışlarını artırması mümkün olur.

İşletmelerin bu rekabette öne geçebilmeleri için web sitelerinin hızlı olması gerekir. Web sitesinden aktarılan verilerin hızlı olması müşteri sadakatini sağlar. Her web sitesinin kullanıcı deneyimlerini en üst seviyelere çıkarması için ideal bant genişliğine sahip olması gerekir. Bant genişliği neden önemlidir sorusuna şu şekilde cevap verilmesi mümkün olur:

  • Ağın sorunsuz ve hızlı çalışması
  • Video, yüklü miktarda veri içeren dosyaların gönderimi ve canlı yayınların yapılması
  • Online oyunların hızlı ve yüksek performansla oynanabilmesi
  • Web sitelerinde kullanıcı deneyimlerinin iyileştirilmesi
  • Web sitesinin trafiğinin artması ve ziyaretçilerin sitede daha hızlı işlem yapabilmeleri
  • Bandwidth site trafiğine limit koyar. Bu şekilde sitenin saldırı altında olduğu durumlarda yüksek miktarda veri aktarımı olabilir. Bu durumda bandwidth veri aktarımını engeller ve siteniz de erişilemez olur. Yapılan saldırıların da başarılı olmasının önüne geçilir.

En uygun hosting fiyatları için hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

Bant Genişliği Kaç Olmalı?

Bant genişliği kaç olmalı sorusuna kullanıcının ihtiyaçlarına bağlı olarak farklılık gösterir şeklinde cevap verilebilir. Ev internetlerinde ve bireysel kullanımlı olan kablosuz ağlarda 20 Mhz genişliği ideal olarak kabul edilebilir.

Daha yüksek bandwidth isteyen kişilerin 40 Mhz şeklinde de kullanmaları mümkün olur. Bu genişlik bireysel kullanım için yeterli olsa da web siteleri için yeterli olmayabilir.

Bant genişliği kaç olmalı sorusuna basit bir örnek ile açıklık getirilebilir. Yoğun araç trafiğinin olduğu ana caddelerde en az dört şerit olmalıdır. Bunun yanında daha az trafiğin olduğu sokaklar ise iki şeritli olabilir. Ayrıca her ana caddenin şerit ihtiyacı sayısı da aynı değildir.

Bu örnekten yola çıkıldığında web sitelerinin, online platformların işlevleri ve aldıkları trafik yoğunluğu bant genişliğinin belirlenmesinde etkili olur. Yoğun trafik alan web siteleri ve platformlar düşük bandwidth kullanması halinde kullanıcı deneyimlerinin olumlu olması mümkün olmaz.

Web sitesinin ve online platformun sayfa boyutları, aktarılan veri miktarı gibi noktalar göz önüne alındıktan sonra ideal bant genişliği sağlanabilir. Web sitelerinin sahip oldukları bant genişliği ani artan trafik karşısında limite ulaşabilir. Bu durumda sunucu tarafından uyarı gönderilir. Sitenin de trafiğin sorunsuz olması için bant genişliğini artırması gerekir.

Bant Genişliği Hesaplama

Bandwidth limitleri öğrenmek için bant genişliği hesaplaması yapılabilir. İnternet bant genişliği öğrenmek için kullanabileceğiniz hız testi servisleri bulunur. Hız testi servisinden destek aldığınızda bant genişliğinizi indirme ve yükleme işlemlerinin yapılma hızını ve ağ performans göstergelerini ölçer. Aynı zamanda internet servis sağlayıcılarının bazıları da bant genişliği testi yapmanıza olanak sağlar.

Bant genişliğinizi hesaplatmak, veri indirme ve yükleme sırasında yaşadığınız yavaşlamaların önüne geçmenize katkı sağlar. Wifi bant genişliği öğrenmek ve bu anlamda verimliliği artırmak için ağ monitörleme araçlarının da kullanılması uygun olur.

Ağ monitörleme aracı kullandığınız takdirde ağınızda olan veri akışı izlenir. En çok veri akışı olan programların hangileri olduğunu öğrenmeniz mümkün olur. Bant genişliğinizin dolmasına ve veri aktarım hızının düşmesine neden olan uygulamaları bu şekilde öğrenerek kaldırabilirsiniz.

Vps satın al hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 

 Bant Genişliği Nasıl Arttırılır?

Bandwidth yönetimi internetin hızlı ve sorunsuz kullanımı açısından son derece önemlidir. Bant genişliğinizi artırmak için modem ya da router arayüzüne girebilirsiniz. Buradan bant genişliği ayarlarınızı internet kullanma performansınızın artması için yükseltebilirsiniz. Bant genişliğini ayarlarken internetin hızının artması amaçlanır. Bant genişliği artırılırken kullanılan cihazın özelliklerinin göz ardı edilmemesi gerekir.

Bant genişliği Megahertz (Mhz) cinsinden ölçülür. Mhz cinsinden ifade edilen bant genişliği ayrıca ağınızın taşıyabileceği frekansı belirtir. Bant genişliği 20 Mhz ile 40 Mhz arasında seçildiğinde veri aktarım hızının yüksek olması sağlanabilir. Elbette aktarımı yapılan veri miktarı bant genişliği artırılırken göz önünde tutulmalıdır.

Birden fazla cihazın bağlı olduğu ağlarda yüksek bandwidth kullanmak performansın düşmemesi açısından faydalı olur. Bant genişliğinizi modem ya da router arayüzüne girdiğinizde burada bulunan bant genişliği seçeneği üzerinden rahatça yapabilirsiniz. Yüklü miktarda veri aktarımı yapıyorsanız, web siteniz ya da online platform yoğun trafik alıyor, çok fazla işlem yapılıyorsa bant genişliğinizi artırmalısınız. Bandwidth ayarlarınızı iyileştirerek kullanıcı deneyimlerinin de maksimuma çıkmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir