API Nedir? Nasıl Çalışır?

API nedir nasıl çalışır bilgisayar teknolojileri ile ilgilenen kişilerin merak ettikleri konular arasında yer alır. Application Programming Interface kelimelerinin kısaltılmışı olan API Türkçeye “Uygulama Programlama Arabirimi” olarak çevrilebilir. İki farklı bilgisayar yazılımının birbiri ile iletişim kurabilmelerini sağlayan arabirimdir.  

Bu arabirim ile uygulamada bulunan verilere sunucunun ara yüzüne başka bir uygulama ve programa erişmesi mümkün olmaktadır. Bilgisayar programlarında ve uygulamalarında farklı yazılım dilleri kullanılır. API farklı bilgisayar dillerinde hazırlanmış olan programların birbiri ile iletişim kurmaları için geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yazılım ile birlikte programların birbirinin veri tabanlarına erişimi çok daha hızlı olur. Aynı zamanda kendi programına yeni işlev eklemek için ayrı yazılım hazırlanmasına gerek bulunmaz. API ile o işlevler programa eklenerek kullanılabilir.

API Çeşitleri  

API çeşitleri kullanım amaçlarına ve özelliklerine bağlı olarak sınıflandırılırlar. Programları kullanan kişiler API’leri görmez ve farkında olmaları mümkün değildir. Bunun yanında API ara yüzü olmadan bir uygulamanın ya da programın diğerleri ile iletişim kurması mümkün olmaz. API çeşitlerini ve özelliklerini şu şekilde tanımlamak mümkündür: 

  • Açık API’ler: Adından da anlaşıldığı gibi bir programda olan verilere ve işlevlere tüm kullanıcıların erişmesine izin veren arabirim çeşididir. Kısaca tanımlamak gerekirse; bir uygulamaya giren kişilerin o uygulamada işlem yapması, yer alan verilere erişimini izin almaya gerek olmadan yapmasını sağlayan API olarak bilinir. Bu API çeşidine verilebilecek en uygun örnek sosyal medya platformlarıdır. Sosyal medya platformlarında kullanıcılar diğer kullanıcıların hesaplarını inceleyebilir, içerik paylaşabilir ve etkileşimde bulunabilirler. 
  • Özel API’ler: Bu tür arabirim kullanan programlara sadece izni olan kişiler girerek verilere erişim sağlayabilirler. İzni olmayan kişilerin erişimi mümkün değildir. Bu API çeşidi kurumsal şirketlerde şirket için iletişim ve işlerde kullanılan programlarda bulunur. Böylece şirket için verilere dışarıdan erişim mümkün olmaz.  
  • Dahili API’ler: Büyük verilere ve çeşitli işlevlere sahip olan program ve uygulamaların kendi içlerinde kullandıkları API çeşididir. Bu API çeşidi ile program kendi ara yüzünde bulunan diğer verilere ve işlevlere erişim sağlar. Böylece bağlantının daha hızlı kurulması ve işlemlerin daha hızlı yapılması mümkün olur.  
  • Partner API’ler: Adından da anlaşılacağı üzere bu tür arabirimler, şirketlerin ortak işleyişlerini yürütebilmelerini, birbirbilerinin hareketlerini kontrol edebilmelerini sağlar.Herkese açık olmayan türden bir API’dir. 
  • REST API: REST yani Representational State Transfer adı verilen model, sunucu ve istemci arasında bilgi alışverişini sağlar. REST API de bu modelde web hizmetleri arasında veri alılverişini mümkün kılan bir arabirim olarak bilinir. 
  • Soap API: SOAP,iletişimde katı kuralları tanımlayan protokol ismidir. Veri alışverişlerinde sıkı denetim yapar. Oldukça katı olan bu API’ler, uygulamalar arasında yalnızca XML mesajlaşmasına müsaade eder.  


API Nasıl Çalışır?  

API nasıl çalışır sorusunun cevabı aslında tanımında yer alır. Uygulama programlama arabirimi olan API’ler bir programın kendi içinde ya da diğer programlarla iletişim kurarak verilerin kullanılması, işlevlerinden yararlanılmasını tanımlar. Bilgisayar programları farklı dilde yazılmış olsalar dahi API sayesinde iletişim kurabilirler.  

API’lerin birbiri ile iletişim kurmasında genel olarak HTTPS kullanılır. Bu yöntem ile API isteği diğer sunucuya gönderilir. Diğer sunucu da bu isteğe cevap vererek iletişimin kurulmasını ve işlemin yapılmasını sağlar.  

Basitçe API nasıl çalışır sorusuna e-ticaret sitelerinin bankalar ile yaptığı iş birliği örnek gösterilebilir. E-ticaret sitesinde alışveriş yapan kişi ödeme işlemlerini yaparken e-ticaret sitesi banka ile API bağlantısı kurar ve ödeme işleminin yapılması mümkün olur.  

API işlemleri ücretsiz olabildiği gibi ücretli olarak da yapılabilir. Aynı zamanda uygulamaların bunun için getirdikleri sınırlamalar da olabilir. API kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında ücretli veya sınırlı olabileceği yer alır. 


Domain sorgulama motorumuz ile kullanılabilir alan adlarını bulun.

API Nasıl Kullanılır?  

API anahtarlarına sahip olarak API kullanmak mümkün olmaktadır. Bu anahtarlara sahip olarak farklı programları, işlevleri kendi programınıza entegre ederek kullanılmasını sağlayabilirsiniz. API nasıl kullanılır sorusuna şu şekilde cevap verilmesi mümkün olur: 

  • API sağlayıcısının web sitesine girerek hesap oluşturmalısınız. Ardından API anahtarı ya da kimlik doğrulama bilgileri edinebilirsiniz.
  • Uygulamanızda kullanacağınız yazılım diline uygun API istemci kütüphanesi ya da modülü indirip kurabilirsiniz.
  • Bu istemci kütüphanesini indirip kurduktan sonra elinizde bulunan API kodunu girmelisiniz. Girdiğiniz kod ile API istekleri oluşturulur. İsteklerin oluşturulması sırasında kullanılacak veriler de yine bu sırada belirlenir. 
  • Tüm bu işlemleri yapmanızın ardından API kullanmaya ve istek göndermeye başlayabilirsiniz. Gönderdiğiniz istekler belirlediğiniz yazılım formatında yanıtlanır ve işlemlerinizi hızla yapmanız mümkün olur.

API’lerin Avantajları  

API’lerin önemli avantajları vardır. Bu avantajlardan yararlanmak için günümüzde bütün yazılımlarda bu arabirimlerin kullanıldığı görülür. API’lerin avantajları arasında şunlar yer alır: 

  • API kullanımı işlerin çok hızlı ve kolay şekilde yapılmasını sağlar. Programların işlevlerini ve özelliklerini test edebilirsiniz.
  • Veri güvenliğini sağlar, API kullanarak verilerinizi herkese açık şekilde sunmazsınız. Kullanacağınız API, verilerinizin diğer kullanıcılar tarafından görülmesine izin vermez.
  • Program yazma ve geliştirme sırasında zaman kaybı yaşanmasına gerek kalmaz. API ile farklı uygulamalarda bulunan işlevleri kendi programınıza ekleyerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Uygulama geliştirmeye gerek olmadan API ile farklı programlarda bulunan özellikleri kendi programınıza entegre ederek kullanmanız, zamandan olduğu gibi maliyetten de tasarruf etmenizi sağlar.
  • İnternette görünür ve bilinir olma isteğinin gerçekleşmesini sağlar.


En Popüler API Servisleri 

API kullanmanın getirdiği pratiklik ve güven ile son derece popüler hale gelmiştir. Pek çok teknoloji devi olan firma ve uygulama tarafından bu arabirimin kullanıldığı görülür. API’lere servisler aracılığı ile erişim mümkün olmaktadır. Bazıları ücretsiz olurken bazıları ise ücretlidir. En popüler API servisleri arasında ise şunlar yer alır: 

  • Arama motorlarının API’leri: Arama motorları API kullanarak kullanıcılarının pek çok uygulama ve program ile etkileşimde bulunmasını sağlarlar.
  • E-ticaret sitelerinin API’leri: Online alışverişin son derece arttığı günümüzde e-ticaret siteleri API kullanarak müşterilerinin işlemlerini kolay ve sorunsuz yapmalarını sağlarlar. 
  • Sosyal medya API’leri: Sosyal medya platformlarına kullandıkları API’ler ile erişim sağlanır ve bu şekilde sosyal medya hesapları oluşturularak kullanımı mümkün olur. Aynı zamanda sosyal medya API’leri ile kullanıcıların hesaplarını geliştirmeleri mümkün olur.
  • Hava durumu API’leri: Bu API’ler kişilerin hava durumu bilgilerine kolay ve hızlı erişmesini sağlar.
  • Müzik servisi API’leri: Müzik dinlemeyi mümkün kılan servisler API kullanarak kullanıcılarının uygulama üzerinden isteklerini gerçekleştirmelerini sağlarlar.  

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir